Ben je van plan te gaan sparen? Dat is een slimme keuze. Door te sparen zet je geld weg voor een later moment. Maar je hebt als spaarder veel keuze. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over enkele spaarvormen. Dan kun je zelf bepalen welke spaarvorm je het beste vindt.
De spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is bij elke bank af te sluiten en wordt vaak als bijzonder flexibel beschouwd. Het houdt in dat je zonder te betalen geld kan storten en op kan nemen van je spaarrekening. Dat kan van pas komen wanneer je ineens veel geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of het volgen van een studie. Daar staat wel tegenover dat je weinig rente over het geld betaald krijgt.
De klimrente spaarrekening
De klimrente spaarrekening wordt slechts door enkele banken aangeboden. De klimrente spaarrekening betekent kort gezegd dat je rente hoger wordt naarmate je geld langer op de rekening staat. Zo kan de rente behoorlijk oplopen, zeker in de laatste spaarperiode. Het is wel aan te raden om de voorwaarden van verschillende banken met elkaar te vergelijken, alvorens een spaarrekening te openen. Onderling willen de voorwaarden namelijk nogal eens verschillen.
Levensloopregeling
De levensloopregeling is bedoeld om werknemers te laten sparen voor tussentijds verlof. Je kunt maximaal 12% van je salaris op een aparte spaarrekening laten zetten. Daar betaal je dan geen belasting over. Als je verlof opneemt, kun je het geld laten overboeken van de spaarrekening naar je eigen rekening. Bij de levensloopregeling geldt de voorwaarde dat je er alleen aan mee kunt doen als je niet meedoet aan de spaarloonregeling.
Het idee achter spaarrekeningen
Een spaarrekening is er niet zonder reden. Banken zijn ook commercieel ingesteld en hebben er veel voor over om wist te maken. Een van de manieren waarop banken winst maken is door geld te beleggen en te investeren in, hopelijk, winstgevende projecten. Dat geld moet ergens vandaan komen. Ze plukken het geld van de spaarrekeningen. Daar merk je als spaarder vrijwel niets van. Er zijn immers goede afspraken gemaakt. Zo kom jij niet aan het geld en zal de bank je op de hoogte houden van de stand van zaken. Wanneer de bank winst maakt, wordt het geld weer teruggestort op de rekening en kunnen ze je belonen middels een rentepercentage.