Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Soorten leningen
Er zijn heel veel soorten leningen, die inspelen op de vraag van mensen. In de basis heb je voornamelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke leningen. Deze twee leenvormen worden het meest aangeboden. Daarnaast heb je allerlei leningen die inspelen op persoonlijke behoeften. Enkele voorbeelden zijn de studentenlening (speciaal voor studenten), het pluskrediet (voor mensen ouder dan zestig jaar), het woz krediet (een lening gebaseerd op de woz waarde van een woning) en de flitslening (voor mensen die in korte tijd geld willen lenen). Deze leningen hebben allemaal hun voor- en hun nadelen. We raden je dan ook aan om de artikelen over leningen op onze site goed door te nemen, zodat je van tevoren weet waar je aan begint.

Rentetarieven bij een hypotheek
Als je een hypotheek afsluit, laat je in de meeste gevallen de rente voor een bepaalde tijd vastleggen. Tien jaar wordt vaak aangeraden, maar in sommige gevallen wordt de rente ook twintig jaar vastgelegd. Maar wat nu als de rentetarieven veranderen? Bij een stijging ben je voordeliger uit, want je hebt een lagere rente laten vastleggen. Geen bank of hypotheekverstrekker kan jouw dan dwingen om de hogere rente te betalen. Maar wat als de tarieven dalen? Dan zou je meer betalen dan nodig is. Het is goed om bij deze vraag stil te staan voordat je een hypotheek afsluit. Want sommige hypotheken staan het toe dat je bij een lagere rente, dit tarief opnieuw vast laat leggen. In andere gevallen zul je een boete moeten betalen, maar die kan soms lager zijn dan het verlies dat je loopt als je de huidige (hogere) rente aanhoudt.

Spaargeld op, wat nu?
Als je flink wat uitgaven hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je een verbouwing hebt gehad of een nieuwe auto hebt gekocht, kan het zijn dat je zuurverdiende spaargeld op is. Wanneer je geen geld meer nodig hebt, is dat geen probleem. Je krijgt immers maandelijks je salaris binnen en kunt daar aardig van leven. Maar als je nog wel geld nodig hebt, kun je een lening overwegen. In dat geval zijn er diverse opties. Op deze website hebben we een aantal artikelen over verschillende leningen geplaatst, die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste lening. Ga ook in gesprek bij een bank of kredietverstrekker. Dan weet je zeker dat je informatie op maat krijgt.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!